top of page
Original.png
Najprodavanije
Table Setting
Morgante_crudo_01.jpg

PRŠUT SAN DANIELE

Talijanski pršuti imaju poseban status među suhomesnatim

proizvodima te ih se ne može svesti pod jedan pojam. Italija

proizvodi više različitih vrsta pršuta, od kojih svaki ima svoj stil,

bilo da je riječ o izgledu, okusu ili proizvodnji. Zasnivaju se na različitim regionalnim tradicijama. Pa ipak, samo jedan od njih uspio postati sinonim za vrhunski talijanski pršut. Prosciutto di San Daniele D.O.P.

San Daniele je čuven po svojoj delikatnoj teksturi, finoj dozi slanoće

te dubokom, slatkastom okusu mesa. Pršut je nazvan prema čuvenom talijanskom selu San Daniele. Smješten u Furlaniji- Julijskoj krajini,

San Daniele se nalazi u području na kojem su već Kelti znali vrijednost korištenja soli unutar klime ispunjene utjecajima planinskog zraka s

Alpa koji je omekšan utjecajem vode, poput rijeke Tagliamento, na brežuljkastim predjelima s pogledom na Jadransko more. Takvi su

uvjeti idealni za zrenje pršuta te svrstavaju San Daniele u sveto trojstvo talijanskih pršuta, a sam San Daniele jedan je od najprodavanijih talijanskih prehrambenih proizvoda uopće. Tijekom pandemijskog razdoblja, unutar jedne godine, proizvedeno je 2.5 milijuna pršuta, od čega je 10% izvezeno u Europsku uniju. Pršut San Daniele proizvodi se isključivo u San Daniele del Friuli, sukladno strogim propisima. Smije sadržavati samo dva sastojka: svinjski but i morsku sol Margherita di Savoia iz regije Puglia. Konzorcij Consorzio del Prosciutto di San Daniele okuplja trideset i jednog proizvođača pršuta i surađuje s više od 3600 ovlaštenih talijanskih uzgajivača svinja. San Daniele jedan

je od najplemenitijih proizvoda talijanske prehrambene

industrije – prepoznatljiva ikona pršuta.

About
SIR GRANA PADANO DOP 16MJ. 1KG.jpg
Anchor 2
Cold Cuts
“There is nothing better than a friend,
  unless it is a friend with food.” 

GRANA PADANO

Sir Grana Padano je vuče podrijetlo iz doline rijeke Po

u sjevernoj Italiji. Najčešće se uspoređuje sa sirom Parmigiano Reggiano, no propisi koji reguliraju njegovu proizvodnju nisu toliko striktni. Ovaj tvrdi sir mrvičaste teksture, proizvodi se

od nepasteriziranog, poluobranog kravljeg mlijeka prirodnim postupkom stvaranja vrhnja. Kako bi se očuvala autentičnost procesa proizvodnje i sirovina korištenih za izradu ovog sira, Grana Padano je registriran s oznakom zemljopisnog podrijetla

u Italiji od 1954. godine te nosi zaštićenu oznaka izvornosti Europske unije (PDO) od 1996. godine, a i zaštićen je

u nekoliko drugih zemalja na temelju Lisabonskog

sporazuma i bilateralnih sporazuma.

Parmigiano-Reggiano-30-36-mesi-1kg_1024x

PARMIGIANO REGGIANO

Sir Parmigiano Reggiano ima tisućljetnu povijest, no i danas

se proizvodi prema izvorniku. Sadrži vrlo malo sastojaka,

100 posto prirodnih i bez aditiva. Prema nekim izvorima,

počeci proizvodnje ovog sira mogu se datirati u vrijeme Etruščana, dok prvi pisani tragovi potječu iz srednjeg vijeka, kada su cistercitski i benediktinski redovnici, zahvaljujući obilju vodenih tokova i velikim pašnjacima na svojim posjedima, tražili savršeni recept za proizvodnju jednostavnog sira kojeg bi bilo moguće dugo pohranjivati. Ubrzo je započeo i izvoz na šire europsko područje (Njemačka, Flandrija, Francuska i Španjolska). Tijekom godina, proizvođači su uvidjeli da kvaliteta sira raste, ukoliko je proizveden u razdoblju između svibnja i rujna.

Upravo zbog toga, dobio je nadimak "maggengo&quot (svibanjska košnja). U 16. stoljeću došlo je do izrazitog razvoja mljekara i sirana koje su se počele okupljati na jednom mjestu. Uz širenje popularnosti sira Parmigiano Reggiano, počele

su i njegove imitacije. Zbog toga je vojvoda od Parme 7.

kolovoza 1612. godine, službeno proglasio oznaku izvornosti,

definirajući mjesta na kojima će se ovaj sir proizvoditi.

Appetizers
Anchor 1

MORTADELLA BOLOGNA IGP

Mortadella Bologna IGP je suhomesnati proizvod koji

spada u kategoriju kuhanih kobasica, a spravljen je od mješavine svinjskog mesa. Dokaze o povezanosti s

gradom Bolognom, nalazimo još u petnaestom stoljeću,

kada su pripadnici značajne milanske dinastije Visconti

svake godine poklanjali gradu masnog vola u zamjenu

za mirisne mortadele. Bologna je, s druge strane, jamčila kvalitetu ovog proizvoda, a 1661. godine kardinal Farnese izdao je proglas kojim je kodificirao proizvodnju mortadele, dajući jedan od prvih primjera propisa sličnih važećim za D.O.P. i IGP marke. Izrada i primjena potrebnih jamstvenih pečata bile su odgovornost Corporazione dei Salaroli,

jedne od najstarijih korporacija u Bologni, koja je već 1376. godine imala tarionik s tučkom kao svoj grb.

Image by Lucia Gherra
ALBIERO.jpg
CAPISTI_edited_edited.jpg
SORENTINO.jpeg
VENFRI_edited.png
SMERALDA.jpeg
RIZZI.jpg
SAN SALVATORE.jpg
REGA.jpg
SAPORI DI CASA_edited.png
RIGAMONTI.jpg
RIGONI DI ASIAGO_edited.png
PASTA QUAGLIARA.jpg
PISTI.jpg
MOLINO MAGRI_edited.png
FELSINEO.jpg
MORGANTE.jpg
MOZZARELLA BUFALA.jpg
PINNA.jpg
FELICIA_edited.png
LA MOLISANA.jpg
CESEARIA CIOFFI.jpeg
DUE VITTORIE_edited.jpg
CAMPANINI.jpg
AP VERONA.jpg
BARBERA.png
Contact
bottom of page